İstanbul 27°C
Cts 25°C
Paz 22°C
Pts 21°C

Birçok kentte tutsakları sahiplenen açıklamalar yapıldı

A+
A-
01.02.2022
ABONE OL

Haber Merkezi: Hapishanelerde yaşanan ölümleri protesto etmek, infaz yakmalar ve hasta tutsakların serbest bırakılması amacıyla birçok kentte yapılan açıklamada, “Ölünceye kadar cezaevinde tutma politikalarına derhal son verilmelidir” çağrısı yapıldı.

Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER) ve Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (TUHAD-FED) öncülüğünde, PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit, hasta ve infazı ertelenen tutukluların tahliye edilmemesi, hapishanelerde yaşanan ölümleri protesto etmek amacıyla birçok kentte açıklama yapıldı.

MA TUHAYDER öncülüğünde Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi önünde açıklama yapıldı. Açıklamaya TJA aktivistleri, HDP Milletvekili Zeynel Özen, Barış Anneleri Meclisi üyeleri ve çok sayıda yurttaş katıldı. “Hasta tutsaklara özgürlük, cezaevindeki ölümlere son” yazılı pankartın açıldığı açıklamada, “Siyasi tutsaklar onurumuzdur” sloganı atıldı.

TUAY-DER, Diyarbakır D Tipi Kapalı Hapishanesi önünde protesto eylemi gerçekleştirdi. Protestoya kentteki siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri de destek verdi. Hasta ve infazları yakılan tutuklular için Diyarbakır Barosu’nda 78 gündür Adalet Nöbeti tutan aileler de eyleme katıldı. Yapılmak istenen açıklamanın polis tarafından engellenmesi üzerine, kitle oturma eylemi gerçekleştirdi. Polis, gazetecilerin eylemi takip etmesini de engelledi.

İstanbul, İzmir, Diyarbakır, Siirt, Adana ve Mersin’de yapılan açıklamalarda devletin tecrit politikasının tutsakları iradelerinden soyutlama ve teslim alma amacı güttüğü söylendi. Açıklamada hasta tutsakların durumuna dikkat çekilirken, “En yakıcı olanı ise ağır hasta tutsaklara, tedavilerini engellemek, tek başına hücrede tutmak ve tahliyesini engellemek suretiyle uygulanan sistematik işkencedir. Her yıl onlarca ağır hasta tutsak tedavi edilmediği ya da tahliye edilmediği için yaşamını yitiriyor ve cezaevleri ölüm evlerine dönüşmüş durumda. Böyle derinleşmiş tecrit ve işkence sistemi devam ederken, Bolu Cezaevinde 58 yaşındaki hasta tutsak Mehmet Hanefi Bilgin yaşamını yitirdi. Mehmet Hanefi Bilgin, 30 yıldır cezaevindeydi. Uygulanan ceza infaz sistemi başlı başına bir cinayet ve işkence sistemidir. Bir insan ömrünün yetmeyeceği cezalar, ölünceye kadar cezaevinde tutma politikalarına derhal son verilmelidir. Adil ve eşit bir infaz düzenlemesi için iktidarı sorumlu olmaya davet ediyoruz.” denildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.